Beginnen met reizen

Elke beginner maakt fouten, vooral de beginner. Het vergeten inchecken op het web is nog geen tragedie, maar een verblijf in een buitenlands ziekenhuis kan een verschrikkelijk effect hebben. Met de volgende 7 punten kan elke jonge reiziger de meest voorkomende fouten vermijden.

Helaas is een reis zonder voorbereiding vrijwel zeker een probleem. Als je echt wilt zorgen voor het reizen, begin dan met lezen. Ontmoetingen met andere reizigers, gidsen, boeken, maar vooral het internet. Forums en blogs staan vol met informatie over bijna elke plek ter wereld; alleen Google.

Denk je dat je de basis al geleerd hebt? Denk nog eens na. Wat zijn de meest voorkomende zwendelmethoden in Europa? Wanneer regent het in Azië? Wat moet ik doen in geval van een blessure in het buitenland? Welke munteenheid wordt er in Georgië gebruikt? Is twee uur genoeg tijd om van trein te wisselen in Bangkok? Lees, lees, lees, lees, lees, lees. En vertrouw nooit op één enkele informatiebron. Het is goed om van fouten te leren, maar het is het beste om van anderen te leren.

Plan, maar met een hoofd

Plan uw reisdata en bestemmingen zorgvuldig. Bedenk of het de moeite waard is om een 100eur ticket goedkoper te kopen, maar druk midden in het regenseizoen of de zomer. Word niet te enthousiast over promoties, ze zijn voor u en niet u voor hen; bovendien verschijnen er regelmatig goede prijzen. Hoeveel mensen kopen tickets van de “promotie” en vragen dan pas of het ter plaatse duur is, of er een visum nodig is, of het niet echt regenseizoen is…. Ze hebben punt 1 niet gelezen.

Plannen is een goede zaak. Maar zoals in alles, moet je ook hier gematigdheid weten. Heb je de hele reis tot op de minuut opgeschreven? Alle vliegtuigen, hotels, treinen en musea zijn geboekt? Wat als de vlucht uitvalt, de trein te laat is en de bus uitvalt? Het hele prachtige plan zal uit elkaar vallen als een kaartenhuis. Verwerp de regel “meer, meer, meer, meer, meer, meer”. Je ziet niet heel Azië in twee weken. Probeer niet alles te zorgvuldig op te schrijven en heb altijd een plan B.

Verzekering, vaccinatie, visum

Licho slaapt niet, en de boosaardigheid van het lot kan verschrikkelijk zijn. Sommige reizen zullen niet gerealiseerd worden zonder vaccinatieboekje en visum, en zonder vaccinatieboekje en visum is het pure domheid om ze te missen. Wees voorbereid:

Koop een verzekering. Gezondheid + voor uw eigen gemoedsrust, van de reddingsoperatie en het vervoer van lijken (u beseft niet hoeveel het kost) voor de rust van uw gezin.
Laat je vaccineren. Op de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u actuele informatie over risico’s en aanbevolen vaccinaties. Vergeet niet dat niet alle injecties direct kunnen worden afgehandeld. De standaard voor u moet de huidige vaccinatie tegen hepatitis, met name door voedsel overgedragen hepatitis, zijn.

Zorg voor je visum. In sommige landen is een visum voor Polen vereist. Ontdek of je een visum nodig hebt en aan welke eisen je moet voldoen om een visum te krijgen. In de meeste ambassades doe je het online, sommige passen worden direct op de luchthaven gekocht/ontvangen.

Zoek de dichtstbijzijnde ambassade. In extreme situaties kan de Poolse ambassade de enige helpende hand zijn. Daarom moeten we altijd het adres van de dichtstbijzijnde ambassade en de openingstijden kennen. Een kopie van de basisdocumenten (identiteitskaart, paspoort) is ook geen dom idee.

“Als je eenmaal leeft’ is een goed stelregel voor de student, dan moet de reiziger in de kou blazen.

begin van de reis

Zorg voor de accommodatie

Onderwerp van de rivier. Sommigen geven de voorkeur aan het gebruik van een bank, anderen geven de voorkeur aan goedkope hostels of Airbnb, terwijl anderen in goede hotels slapen (niet noodzakelijkerwijs een fortuin uitgeven ;)). Waar we ook willen overnachten, we moeten voor onze accommodatie zorgen. Ik ken mensen die alleen ter plaatse een slaapplaats zoeken. Ja, er zijn situaties waarin het niet aan te raden of zelfs maar mogelijk is om een accommodatie eerder te boeken, maar niets kan het onderzoek vervangen. Als we niets meer met de bus doen, laten we dan een paar ijsplaatsen hebben en geen vreselijke bedragen hoeven te betalen voor het hotel (een veel voorkomend verhaal).

Is het de moeite waard om voor het hotel te betalen? Het hangt af van de bestemming, onze financiële situatie, de huidige aanbiedingen en uw getrouwheidsstatus ;). Naar aanleiding van mijn blog kunt u vaak een hotel boeken voor de prijs van het hostel, en als u daar gratis punten of statussen aan toevoegt, kan een budgetreis een beetje luxueuzer worden. Trouwens, na een hele dag wandelen is er niets beter dan uitrusten in een badkuip vol warm water.

Bagage - doe het met je hoofd

Als je met Wizz Air of Ryanair vliegt, ben je geen onbekende om jezelf in te pakken in een schoenendoos. Echter, vliegen in heel verre uithoeken van de wereld hebben we 30 en soms zelfs 2x 30 aan bagage tot onze beschikking. Paradoxaal genoeg is dit het moment waarop het probleem zich voordoet – het gewicht is in principe niet beperkt, dus we halen de grootste zakken eruit en laden ze allemaal. Hebben we echt 4 broeken, 10 T-shirts en twee jassen nodig? Vergeet niet dat we na het verlaten van de luchthaven al die tassen moeten dragen, soms door de wildernis…. Laten we eens nadenken of dit een spel is dat het licht waard is.

Valuta

Als je punt 1 ter harte hebt genomen, weet je waarschijnlijk al hoeveel en welke valuta je nodig hebt. Soms is de universele munt (dollar, euro) belangrijker dan de officiële, onthoud dat. Neem nooit het hele bedrag mee – creditcards worden zelfs aan het einde van de wereld geaccepteerd.

Laat (indien nodig) meer geld achter in de hotelkluis of verberg het buiten de hoofdbuidel. Draag geen geld bij je. Tik niet waar ze het niet willen en laat het waar het nodig is. Afdingen.

Veel plezier

Geniet van het plezier van het reizen. Het achtervolgen van een konijn is niet de industrie. Soms is het de moeite waard om te stoppen en gewoon te kijken. Als je jezelf verliest in de statistieken en plannen, zal de reis weer alleen van punt A naar punt B gaan. Ik associeer elke plaats op de kaart met avontuur, niet met cijfers. Zorg ervoor dat reizen leuk en gepassioneerd is, niet een verplichting.