Hoe veilig te zijn tijdens het reizen

Als je je klaarmaakt voor een reis, is het laatste wat je denkt is of iemand op de luchthaven je telefoon of computer kan hacken of niet. Je zou kunnen denken, “Ah, wie kan het wat schelen? Ik heb niets om te stelen”, maar dat is helaas niet waar. Kijk goed naar een van uw technische apparaten, en je ziet een spoor van digitale broodkruimels die leiden tot identiteitsdiefstal.

Bespaar jezelf de hoofdpijn van het verlies van toegang tot je account, persoonlijke informatie en tijd, door het instellen van een paar veiligheidsmaatregelen voordat je vertrekt. Dit zijn de basisbeveiligingstactieken die u kunt gebruiken om uw gegevens veilig te houden tijdens het reizen.

beveiliging van politieauto's

Laten we zeggen dat terwijl u onderweg bent, een goede vriend van thuis vraagt om uw Netflix login. U geeft deze graag aan hen door en stuurt snel een bericht met de gegevens. Maar, wacht!

Welke andere accounts heeft u nog meer gekoppeld aan datzelfde e-mailadres en wachtwoord? Hoe veilig was het bericht dat u zojuist verstuurde? Als het niet versleuteld was (SMS en veel berichtenapps zijn dat niet), is uw accountinformatie nu gemakkelijk zichtbaar voor anderen.

De beste optie voor het versturen van privéberichten tijdens het reizen is een berichtenapplicatie die gebruik maakt van end-to-end encryptie. Deze zorgen ervoor dat een bericht veilig en onleesbaar is voor anderen, vanaf het moment dat het bericht wordt verzonden tot het moment dat het wordt ontvangen door de beoogde ontvanger.

Dus, uit liefde voor de veiligheid, verstuur geen gevoelige informatie via tekst! Probeer deze opties in plaats daarvan:

Als je naar de berichtenapps op je telefoon kijkt, heb je waarschijnlijk al WhatsApp en Facebook Messenger geïnstalleerd. WhatsApp is een goede optie – het maakt gebruik van end-to-end encryptiesoftware, maar de waarschuwing is dat de app-eigenaar Facebook nog steeds metagegevens over je berichten verzamelt. De Messenger-service van het bedrijf verzamelt nog meer informatie over jou, dus als je iets gevoeligs verstuurt, wil je iets anders gebruiken. Dat is waar het signaal inkomt.

Kijk naar een artikel over de beveiliging van berichten en u vindt een vermelding van Signal, een gecodeerde berichtgevingstoepassing die geen persoonlijke gegevens verzamelt, behalve uw telefoonnummer en de dagen dat u zich aanmeldt. De code van het signaal is ook open source, wat betekent dat het publiekelijk kan worden onderzocht op mogelijke kwetsbaarheden in de beveiliging.

Nu is het signaal niet perfect, maar als uw andere opties worden bekeken door Facebook of als uw teksten onversleuteld blijven, is het signaal een betere keuze voor de beveiliging.

Gebruik een oude telefoon alleen voor reizen

Blader door uw telefoon en u zult veel onbeveiligde persoonlijke informatie vinden. Wil je niet dat hackers toegang krijgen tot de sms’jes die je vijf maanden geleden naar je familie hebt gestuurd of foto’s van je laatste paar reizen? Als je een oude smartphone hebt, veeg hem dan af, installeer de apps die je onderweg nodig hebt en gebruik hem alleen voor je reis. Laat je hoofdtelefoon achter voor als je terugkomt.

Het opslaan van wachtwoorden, beveiligingscodes en meer

Wanneer u een nieuwe app downloadt, vraagt deze vaak om toegang tot de contactpersonen op uw telefoon zodat deze “uw vrienden kan vinden” die hem ook gebruiken. Dit lijkt niet zo’n groot probleem, totdat je er even bij stilstaat om erover na te denken.

Wat staat er eigenlijk in je adresboek? Zijn er e-mailadressen, wachtwoorden, of misschien zelfs sofinummers en andere privé-informatie verborgen in uw adresboek? Zodra u toestemming geeft voor toegang tot uw contacten, kan de app onmiddellijk alle gegevens uit uw adresboek verzamelen en opslaan op de servers. Ja, alle gegevens. Yikes.

Gebruik Wachtwoordmanagers

Een wachtwoordbeheerder helpt u bij het opslaan en coderen van wachtwoorden voor uw online accounts. Niet alle zijn waterdicht, maar de beveiligingsexperts zijn het erover eens dat wachtwoordmanagers een betrouwbare stap voorwaarts zijn in de bescherming van wachtwoorden. Afhankelijk van het type informatie dat u wilt opslaan, zijn Dashlane, LastPass en 1Password het bekijken waard.

Een door een wachtwoord beschermd bestand onderhouden

Als u om een of andere reden uw wachtwoorden of creditcardgegevens op een van uw apparaten moet bewaren, gebruik dan ten minste een verborgen, versleuteld, met een wachtwoord beveiligd bestand. Apps waarmee u dit kunt doen zijn onder andere Lock & Hide Folder voor Windows en Hider 2 voor Mac.

kaart en reisaccessoires

Toegang tot e-mailaccounts

Elke keer als ik reis, gebeurt dit: Ik zal proberen in te loggen op mijn e-mailaccount, om vervolgens een tweede keer gevraagd te worden om mijn identiteit te verifiëren door middel van tekst. Geweldig, nu kunnen hackers niet op mijn account komen, maar de helft van de tijd kan ik dat ook niet. Dit type aanpak, bekend als Two-Factor Authenticatie, is goed voor de veiligheid, maar het kan lastig worden als je op reis bent, en je zelfs de toegang tot je eigen accounts blokkeren.

Het meest voorkomende probleem? Over het algemeen ontvang je een sms-bericht met een code waarmee je kunt inloggen of banktransacties kunt autoriseren – maar zelfs als je roaming hebt ingeschakeld, is de levering van sms’jes een stuk minder betrouwbaar als je in het buitenland bent. Soms werkt het gewoon helemaal niet in het land waar u zich bevindt.

Blijf niet steken in het proberen om in het buitenland op je eigen rekeningen te komen. Gebruik deze opties om authenticatie met twee factoren in te schakelen en je accounts veilig te houden:

Reset uw rekeningen voordat u vertrekt

Neem een minuut de tijd om uit te loggen en terug te keren naar al uw accounts, op elk apparaat dat u meeneemt op uw reis, voordat u uw thuisland verlaat. Gmail en andere serviceproviders controleren uw apparaat elke 30 dagen met Two-Factor Authenticatie, dus door opnieuw in te loggen wordt deze teller gereset.

Een reis-e-mail instellen

Hoe lang heeft u uw primaire e-mailadres al? Stel je alle informatie voor die al jaren in je inbox ligt – oude essays, online kwitanties, lastige prom-foto’s van je blunderjaren. Moet je echt al die informatie meenemen op reis? Nee, dat doe je niet.

Stel in plaats daarvan een e-mail in die je puur voor je reis kunt gebruiken. Je kunt dit account gebruiken om in te loggen op Wi-Fi-netwerken of om je in te schrijven voor aanbiedingen in het buitenland. Dit zal ook voorkomen dat personen, e-mail marketeers of phishers van het bijhouden van uw activiteit. Zorg ervoor dat u een heel ander wachtwoord gebruikt dan uw hoofd e-mailaccount.