We hebben 4 nachten in Rome doorgebracht, wat ongeveer 4 nachten te kort was. We zijn het er allebei over eens dat we nog een week in Rome nodig hadden. Wel hebben we geprobeerd om onze 4 nachten daar optimaal te benutten. Op onze 3de dag in Rome hebben we een dagtocht gemaakt met Walks of Italy naar Toscane, waar we Marta onze gids hebben ontmoet.

Marta is geboren en getogen in Rome, ze was volledig op de hoogte van de geschiedenis, beste eten, beste wijn, noem maar op! Aan het einde van onze tour gaf ze ons een lijst van dingen die we moeten proberen te bereiken. Met nog maar 1 dag te gaan hebben we het niet zo ver op die lijst gehaald, dus we vonden dat we het met de wereld moesten delen en als we terugkomen in Rome zullen we ze zelf bekijken.

Corona Gelato: Natuurlijk was ik op jacht naar de beste gelato. Jongen had Marta het recht om deze gelato te kopen, deze kan je niet missen. Gemiddeld hebben ze 40 verschillende smaken, voor elk wat wils. Gelegen in Largo Arenula, 27

La Tazza d’Oro- Op zoek naar de beste koffie in Rome, zoek niet verder volgens Marta. Deze koffiesoep is gelegen aan de Via dei Pastini 11(Pantheon ). Koffie voor slechts 90 cent, maar als het een warme dag is, probeer de Granita dan eens met een ijskoffie met room, YUM!

Bar Peru: Het beste aperitief of cocktail in het Engels kan hier gevonden worden, na een lange dag sightseeing verdient u een stevig drankje. Typisch vanaf ongeveer 6ish-9ish, zullen de drankjes een speciale prijs hebben die een onbeperkt voedselbuffet omvat, een grote waarde voor uw geld. Gesloten op zondag. Gelegen achter Piazza Farnese, Via di Monserrato n.46.

Cul de Sac: Klaar om uw wijn op te halen in Rome, waarom kijkt u niet eens naar een van de beste wijnbars in Rome? Ze hebben ook een volledig menu, dus geniet van uw wijn tijdens het diner. Dagelijks geopend ‘s middags, gratis wifi, PIAZZZA PASQUINO 73 (Piazza Navona) 00186 Rome.

Da Remo: PIZZZA, op zoek naar de originele Romeinse pizza met dunne korstjes? Zoek niet verder. Geopend van 11.30 tot 20.00 uur, gesloten op zondag. Gelegen net om de hoek van het Pantheon, Via Piè di Marmo, 32. Al meer dan 40 jaar pizza’s maken, verkrijgbaar per stuk.

Nanna Vincenzai – Beste Siciliaanse gebakjes.

Roscioli: De beste bakkerij van Rome. Geopend van maandag tot zaterdag van 7.30 tot 19.00 uur, gesloten op zondag. Gelegen aan de Via dei Chiavari, 34. Zorg ervoor dat u hun pizza’s en speciaal brood bekijkt. Ook is er een delicatessenzaak en restaurant met menu’s voor het geval u honger krijgt.

Norcineria Viola – Beste vleeswaren, Adam en ik houden van de pittige salami hier in Italië. Deze winkel bestaat al sinds 1890. In de ochtend is er de beroemde openluchtmarkt. Gelegen op de Piazza Campo de ‘Fiori, 43, is er de beroemde openluchtmarkt.

Dar Filettaro- Rome’s kijk op Fish & Chips, behalve dat er geen chips zijn. Verscholen in een kleine, driehoekige, schuin aflopende piazza, net buiten de zuidoostelijke hoek van Campo de’ Fiori langs de Via dei Giubbonari, staat een blauw-op-wit bordje met de tekst “Filetti di Baccalà”, sluit u aan bij de lijn van mensen waar u een filet van baccalà (zoutkabeljauw) gebakken goudbruine baccalà (gebakken goudbruine baccalade) kunt bestellen. Dar Filettaro is alleen geopend van 17.00 tot 22.40 uur.

een straat in Rome

Loop naar St. Peter's Top of the Dome

Er zijn niet veel plaatsen om een goed beeld van Rome te krijgen (hoewel ik er een paar weet – meer hierover hieronder). Toch is een van de beste dingen om te zien in Rome precies dat – een prachtig panorama. Peter’s Top of the Dome heeft het meest spectaculaire uitzicht ooit, denk ik. Het toont het Sint-Pietersplein, de Via della Conciliazione, het Castel Sant’Angelo en de rivier de Tiber. Met andere woorden, het zou jammer zijn om het te missen.

Het slechte nieuws is dat er altijd de langste rij is om de lift te bereiken die helemaal naar het eerste niveau van de Koepel gaat (en dan is er nog een trap naar boven). De laatste keer dat ik naar de Top of the Dome ging was het 2006 en ik herinner me dat ik een tijdje in de rij stond, met mijn ex-vriend die steeds ongeduldiger werd, ondanks dat ik zei dat dit een van de niet te missen dingen was die ik in Rome moest doen.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om deze regel over te slaan: je kunt nu online tickets krijgen, die je kunt afdrukken of opslaan op de telefoon. Geen excuses meer om niet te gaan!

Ga naar het Colosseum

In de juiste mislukte backpacker stijl, alle plaatsen die velen vermijden om ze als “te toeristisch” te bestempelen, en te proberen zich te onderscheiden van toeristen en erop te wijzen dat ze reizigers zijn, zou ik er nooit van durven dromen om de Italiaanse hoofdstad te bezoeken en over te slaan wat beschouwd wordt als een van de topattracties van Rome – het Colosseum.

Een bezoek aan het Colosseum, een UNESCO-werelderfgoed, samen met het historische centrum of Rome, is zeker een van de ultieme dingen om te doen in Rome. Dit is een van de meest iconische en gefotografeerde toeristische attracties in Rome. Ik denk nog steeds dat zelfs de beste foto’s het niet eens goed doen. Het is net zo mooi dat niemand met een korreltje zout in zijn hoofd er van zou dromen om het over te slaan als hij in Rome is.

Ja, de rij om het Colosseum binnen te komen is lang en als je weinig tijd hebt in de stad, kan het vervelend zijn. Maar nogmaals, u kunt online en koop een rondleiding met een overslaan van de lijn ingang: dit is wat te doen in Rome om te genieten van een van de top attracties volledig probleemloos. De bonus is dat de rondleidingen meestal een bezoek aan de vloer van de arena, de derde verdieping en soms zelfs de ondergronden omvatten.

Colosseum blauwe lucht

Ga op een rondleiding door Galleria Borghese en Borghese Tuinen.

Villa Borghese is een van de meest interessante plaatsen om te bezoeken in Rome. De tuinen zijn een betoverende plek – vooral het Pincio terras. Maar ook kunstliefhebbers genieten van de ongelooflijke kunsttentoonstelling met schilderijen en beeldhouwwerken van Bernini, Canova, Caravaggio en Titiaan.

Een kleine groepsrondleiding door Villa en Galleria Borghese is een van de leukste dingen die u in Rome kunt doen om ten volle te genieten van deze ongelooflijke plek – om nog maar te zwijgen van de aankoop van de rondleiding, die het mogelijk maakt om tijd te besparen en de regels bij de ingang over te slaan. Ze hebben zelfs VIP-tours, voor een nog intiemere ervaring. Rome is mooi maar niet de enige. Zie alternatieven op WeAreMagic.